Gęsta, sycąca i bardzo zdrowa. Dzisiaj zapraszam na smakowitą
zupę warzywną, która dostarczy naszemu organizmowi wszystkich cennych
składników.
Nadszedł czas, w którym musiałam rozprawić się z
pozostałościami z mojej lodówki. Postanowiłam więc zrobić – nasycony optymistycznym
kolorem pomarańczowym – ogromny gar zupy-kremu. Część zupy zamroziłam na leniwe
dni, w których nie chce mi się gotować.
Jeśli nie znacie dyni piżmowej - polecam! Bardzo dobra i słodka, również na surowo. Spokojnie dostępna w hipermarketach.
Uwaga: składniki można dobierać dowolnie i nie wszystkie są
wymagane. Podstawą jest marchewka lub dynia + ziemniaki, które zagęszczają krem.
Składniki
ilość porcji: ok. 8 (duuży gar i duuużo krojenia)
2 łyżki masła
2 cebule, posiekane
5 marchewek, drobno pokrojona
4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 por, drobno pokrojony
1 pietruszka, drobno pokrojona
1 średnia dynia piżmowa - obrana, oczyszczona z pestek i
pokrojona w kostkę
Kawałek świeżego imbiru
Ok. 2 l bulionu drobiowego
1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do
smaku + przyprawy, które lubicie
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30 min. › Gotowanie: ok. 45 min.
2.W
dużym garnku roztopić masło i podsmażać cebulę, następnie wrzucić
wszystkie pozostałe warzywa. Wlać tyle bulionu drobiowego, by prawie zakryć warzywa. Po doprowadzaniu
do wrzenia zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować do momentu, gdy
wszystkie warzywa zmiękną.
3. Następnie
zmiksować blenderem zupę na gładko. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz