sobota, 4 czerwca 2016

Zupa z marchewki, dyni piżmowej i z czego popadnie


Gęsta, sycąca i bardzo zdrowa. Dzisiaj zapraszam na smakowitą zupę warzywną, która dostarczy naszemu organizmowi wszystkich cennych składników.

Nadszedł czas, w którym musiałam rozprawić się z pozostałościami z mojej lodówki. Postanowiłam więc zrobić – nasycony optymistycznym kolorem pomarańczowym – ogromny gar zupy-kremu. Część zupy zamroziłam na leniwe dni, w których nie chce mi się gotować. 


Jeśli nie znacie dyni piżmowej - polecam! Bardzo dobra i słodka, również na surowo. Spokojnie dostępna w hipermarketach. 

Uwaga: składniki można dobierać dowolnie i nie wszystkie są wymagane. Podstawą jest marchewka lub dynia + ziemniaki, które zagęszczają krem. 


Składniki
ilość porcji: ok. 8 (duuży gar i duuużo krojenia)

2 łyżki masła
2 cebule, posiekane
5 marchewek, drobno pokrojona
4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 por, drobno pokrojony
1 pietruszka, drobno pokrojona
1 średnia dynia piżmowa - obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
Kawałek świeżego imbiru
Ok. 2 l bulionu drobiowego
1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku + przyprawy, które lubicie

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30 min.  ›  Gotowanie: ok. 45 min.

1. Wszystkie składniki obieramy i kroimy.


2.W dużym garnku roztopić masło i podsmażać cebulę, następnie wrzucić wszystkie pozostałe warzywa. Wlać tyle bulionu drobiowego, by  prawie zakryć warzywa. Po doprowadzaniu do wrzenia zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować do momentu, gdy wszystkie warzywa zmiękną.

3. Następnie zmiksować blenderem zupę na gładko. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...