sobota, 25 lutego 2017

SHEPHERD'S PIE - mielone pod pierzynką :)



Mniam! Mięso mielone i delikatna cynamonowa nuta. Pyszny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Musisz spróbować! :)

Danie choć łatwe, nie jest szybkim daniem jednogarnkowym i wymaga trochę czasu. Stąd często przygotowuję je na weekend. Uwierz - następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! 

Uwaga - uzależnia i kusi, żeby pozwolić sobie na dokładkę :)

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Porcji: 4

Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
1 czerwona cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 puszka krojonych pomidorów
5 ziemniaków
2 łyżki jogurtu naturalnego 
przyprawy

Wykonanie:

1. Na patelnię teflonową wrzuć mięso i podsmaż aż całe będzie brązowe
2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojoną marchewkę - gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut
3. Dodaj czosnek (posiekany lub przepuszczony przez praskę), cynamon, pierz, sól, pomidory i jeśli lubisz - rozmaryn. Gotuj pod przykryciem kolejne 10 minut
4. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, odcedź wodę, zgnieć je i połącz z jogurtem, solą i pieprzem
5. W naczyniu żaroodpornym najpierw umieść mięso z dodatkami, a na to purée ziemniaczane
6. Piecz w zamkniętym naczyniu w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (dół bez termoobiegu) przez 35 minut, a na kolejne 10 minut odkryj naczynie.

I gotowe.


Smacznego!
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...